Asiaa Tampereen miehen peliopinnoista

Hei! Täällä minä edelleen lämmittelen takamustani koulunpenkillä. Oppialani on pelinkehitys. Oppilaitosta en viitsi alkaa erikseen tässä nyt mainostaa, mutta kyseinenkin koulu löytyy mm. Neogamesin sivuilta. Neogames on voittoa tavoittelematon pelialan kattojärjestö, jonka tarkoitus on edistää pelialan kasvua ja kehitystä Suomessa. Yhdistyksen koulutusopas on itse asiassa tosi hyvin ja selkeästi toteutettu lista eri oppilaitoksista ja opistoista, joissa pystyy opiskelemaan pelinkehitystä ja muuta alaan liittyvää. Yhdistyksen sivuilla on myös aika hyvä kaavio siitä, kuinka voi edetä oman peli-ideansa kanssa. Kaikilla pelejä suunnittelevilla ja harrastuksenaan koodaavilla ei välttämättä ole verkostoja, eikä ymmärrystä ja osaamista esimerkiksi liiketaloudesta. Markkinointikin on tärkeä asia. Neogamesin kaavio vie turhat luulot, mutta kertoo hyvin mitä kaikkea peli-idean eteenpäin viemiseen tarvitaan ja siitä voi saada hyviä vinkkejä yhteistyökumppaneista. Esimerkiksi rahoitus on ihan olennainen asia.

game-laptop

Pelinkehitystä voi opiskella monessa oppilaitoksessa

Minua kiinnostavat kaikki talousasiat ja muut realiteetit, vaikka varsinaisesti tykkään myös tehtailla ihan niitä varsinaisia pelejä kaikkine suunnitelmineen. Pelinikkariksi voi opiskella toisen asteen koulutuksena, ammattikorkeassa tai oikein akateemisesti yliopistotasolla. Koulujen määrä on hyvä osoitus siitä, että alan tulevaisuudennäkymiin suhtaudutaan vakavasti, vaikka onhan siinäkin tietysti kyse rahasta. Kun joku ala on tapetilla ja suosittu nuorten keskuudessa, kyllähän siihen tartutaan ja koulutuksen järjestäjiä alkaa tulla esiin joka paikasta. Siinä on puolensa. Jos koulutus on oikeasti hyvin järjestettyä ja siitä saa ammattitutkinnon, on se ihan loistavaa! Kaikille monen vuoden koulussa istuminen ei sovi. Sen takia lyhyemmät kurssit voi olla hyvä vaihtoehto, jos ala muuten kiinnostaa. Opiskelusta voi tehdä vaikeaa se, että jos joku aine ei sujukaan hyvin, koko motivaatio voi mennä. Varsinkin jos muuttaa toiseen kaupunkiin opiskelemaan, ja koulu onkin haastavampaa kuin on ajatellut, voi hankaluuksista jopa masentua.

Pelialan opinnoista on paljon hyötyä

Jos opinnot viivästyvät syystä tai toisesta, asiasta voi mennä kouluun puhumaan. Ei kannata ottaa kovin vakavasti, jos ei heti osaa jotain tai tekee virheitä. Ehkä koodaaminen tai grafiikan tekeminen ei olekaan omin juttu, ja silloin kannattaa kokeilla muuta. Pelinkehitys koostuu niin monesta osa-alueesta, että peleistä kiinnostunut varmaan löytää omat vahvuutensa. Pelialan opiskeleminen on muutenkin hyödyllistä. Samoja perusasioita voi hyödyntää monissa muissakin töissä, vaikka ei työllistyisikään pelialalla. Ohjelmistoihin ja kaikkeen tietotekniikkaan liittyvä osaaminen auttaa nykyään töiden saamisessa ja itsensä työllistämisessä esimerkiksi freelancerina tai yrittäjänä. Yksi iso haitta mielestäni tähän digitalisaatioon liittyy ja se on, että kun suunnilleen kaikki toiminnot on sähköistetty, silloin laitteisiin jää helpommin koukkuun ja niistä voi muodostua rasite. Pelien kehittäminen vaatii mielikuvitusta ja luovuutta, joita se myös ruokkii ja jotka auttavat rentoutumaan. Pitää muistaa välillä vähän tuulettua, että jaksaa taas paahtaa!